Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd - 1 oktober 2019

Op 1 oktober jl. heeft de innovatienetwerkbijeenkomst met de IGJ over het toetsingskader dat de IGJ gebruikt bij de Inzet van e-Health door zorgaanbieders plaatsgevonden. Johan Krijgsman, coördinerend specialistisch inspecteur e-Health heeft een presentatie gehouden over de aanleiding voor het toezicht op e-Health, het belang van de 5 thema’s van toezicht en de bijbehorende toetsingscriteria.

Tijdens de presentatie is onder meer ingegaan op de reikwijdte van het toetsingskader, in welke mate de nieuwe criteria voor “oude” innovaties moeten worden toegepast en hoe de inspectie aankijkt tegen apparaten (GPS) die door de bewoners zelf worden aangeschaft/meegebracht.

Na de prestatie is in groepen gewerkt aan een voorbeeldcasus die de inspectie aan het ontwikkelen is. Het was een uitgebreide casus waarin alle aspecten van het toetsingskader aan de orde kwamen. De vraag die voorlag was om ernaar te kijken als een inspecteur, die de inzet van e-Health in de organisatie moet beoordelen. De meningen zijn vervolgens plenair besproken.

Voor meer informatie zijn de verslagen van de toetsingen die hebben plaatsgevonden een goede bron. Alle door de IGJ bezochte zorgorganisaties in het kader van e-Health en waarvan het rapport definitief is, zijn te vinden via https://www.toezichtdocumenten.igj.nl/Zoekresultaat.aspx?q=.ALLE.e-health. Op dit moment zijn er rapporten te vinden van de V&V-aanbieders Zonnehuisgroep Amstelland, Viattence, De Riethorst Stromenland en Sensire. Informatief zijn wellicht ook de rapporten met betrekking tot aanbieders in de gehandicaptenzorg.


Uitnodiging

Sinds september 2018 gebruikt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) het Toetsingskader IGJ Inzet van e-health door zorgaanbieders. Uitgangspunt van de IGJ is dat e-health een positieve ontwikkeling is, mits ingezet onder de juiste randvoorwaarden. E-health biedt goede mogelijkheden om de zorg te ondersteunen en te verbeteren, maar brengt ook grote veranderingen met zich mee. Veranderingen kunnen gepaard gaan met risico’s en met het toetsingskader wil de IGJ erop toezien dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg daardoor niet in het geding komen. Het toetsingskader bestaat uit een aantal normen en daarbij behorende toetsingscriteria. Zorgaanbieders weten derhalve waar de inspecteurs de inzet van e-health op beoordelen.

Met het oog op het uitwisselen van kennis en ervaring organiseren we een innovatienetwerkbijeenkomst met de IGJ over het e-health toetsingskader, die zal plaatsvinden op Dinsdag 1 oktober 2019.

De bijeenkomst wordt ingevuld door Johan Krijgsman, coördinerend specialistisch inspecteur e-health bij IGJ, en Marjan Vos, procesregisseur en innovatiemanager bij Zonnehuisgroep Amstelland (ZHGA).

Programma

De bijeenkomst start met een inleiding van Johan Krijgsman, waarbij hij in zal gaan op de aanleiding voor het toezicht op de inzet van e-health, het belang van de vijf thema’s in het toetsingskader en de bijbehorende toetsingscriteria en de reikwijdte van het toetsingskader.

Thema’s toezicht

De vijf thema’s waaruit het toetsingskader is opgebouwd zijn:
• Goed bestuur en verantwoord innoveren
• Invoering en gebruik van e-health producten en -diensten
• Patiëntparticipatie
• Samenwerken in het netwerk en elektronisch vastleggen en uitwisselen van gegevens
• Informatiebeveiliging en continuïteit
Welke hoofdlijnen zijn verwerkt in de toetsingscriteria en hoe kijkt de inspectie daarnaar? Hoe komen deze thema’s in een bezoek aan de orde?

E-health
Onder e-health verstaat de inspectie de inzet van hedendaagse informatie- en communicatietechnologie om de zorg te ondersteunen of te verbeteren. Voorbeelden in dat kader zijn cliëntportalen waarin cliënten en/of familie zorginformatie kunnen zien en elektronische cliëntendossiers die worden gebruikt door zorgverleners, maar ook meetapparaten, apps voor medicijnregistratie en -verstrekking en toezichthoudende domotica (zoals camera’s en gps). In welke mate ziet het toetsingskader ook toe op de inzet van robotica en innovatieve producten, zoals slim incontinentiemateriaal, belevenistafel of CRDL?

Indien mogelijk zal Johan Krijgsman ingaan op illustratieve resultaten uit bezoeken die de IGJ tot op heden heeft gedaan, maar zeker kan hij een reactie geven op het rapport Innovatie(s) in Utrechtse verpleeghuizen vanuit het perspectief van (het toetsingskader van) de IGJ.

ZHGA heeft als één van de eerste verpleeghuizen bezoek gehad van de IGJ, waarbij het toetsingskader is toegepast. Marjan Vos was daar vanuit haar rol bij betrokken en zal haar ervaringen met het inspectiebezoek delen. Zij zal onder meer ingaan op het proces van innoveren (hoe pakken zij e-health projecten aan), de verschillende procesinnovaties en innovatieve producten die door ZHGA worden ingezet en de wijze waarop deze zijn besproken met en beoordeeld door de IGJ. Heeft het inspectiebezoek geleid tot aanpassingen in de aanpak en of toepassing van e-health en innovatie? Welke lessen heeft ZHGA geleerd en kunnen worden gedeeld met het innovatienetwerk?